Tandproteser – hvordan og hvorledes?

05 August 2022
admin

editorial

Måske har du hørt om tandproteser – eller gebisser, som de hed i gamle dage. Men hvad er egentlig en tandprotese – og hvordan bliver den til? Læs med i det følgende og bliv meget klogere.

Hvad er forskellen på en helprotese og en delprotese?

En helprotese bruges, når alle tænderne i over- eller underkæben skal erstattes. En delprotese anvendes, når der stadig er nogle naturlige tænder tilbage i kæben.

En helprotese hviler på tandkødet, mens en delprotese har spænder, der fastgøres til dine naturlige tænder. Begge typer af tandproteser kan fjernes når du skal sove, så du ikke behøver at have dem på om natten, eller når de skal renses.

tandproteser

Hvordan fremstilles proteser?

Det første skridt er at gå til din tandlæge eller tandtekniker for at få undersøgt din mund og drøfte, hvilken type proteser du ønsker. Tandlægen tager aftryk af dine tænder og dit tandkød, som bruges til at lave den model af dine tænder, der skal fungere som forlæg for protesen.

Din tandlæge eller tandtekniker bruger disse modeller til at designe og lave et voksmønster af protesen, som bruges som skabelon til den endelige protese. Voksmønsteret placeres derefter på en model af din kæbe og dine tænder, og der foretages eventuelle nødvendige justeringer.

Når voksmønsteret er godkendt, bruges det til at skabe en gipsafstøbning. Denne gipsform bruges derefter til at skabe selve protesebasen, som er fremstillet af plast eller metal.

Denne protesebase tilpasses derefter til din mund, og tænderne sættes på plads. Tænderne fremstilles som regel på en fabrik, og fås i flere forskellige farver således at de kan matche eventuelle tilbageværende tænder i munden. Det sidste trin er at foretage eventuelle nødvendige justeringer og polere protesen, så den ser naturlig ud.

Du kan finde din tandtekniker centralt i Hobro hos Protesetand. Klik ind og bestil tid på hjemmesiden protesetand.dk.