Få styr på dit alkoholindtag

04 June 2020
Lotte Hindsberg

editorial

Det har været muligt at få hjælp hvis man har et alkoholmisbrug eller har mistanke om at man er på vej ud i et misbrug. Siden 1950erne, hvor antabus blev opfundet af 2 danske forskere har det været et af de absolut foretrukkende midler, når en person skulle afvendes og afgiftes.

Til at starte med afgiftede man alkoholikeren og sendte ham eller hende hjem med et ekstra glas antabus. Der var der en forventning om at misbrugeren derefter selv kunne klare sig selv. I dag ved man at det er langt fra er nok og et behandlingscenter, som f.eks. behandlingscenter-stien.dk/alkoholbehandling behandling, er langt mere helhedsorienteret.

Alkoholbehandling i dag

Antabus bliver stadig i dag brugt til behandling og afgiftning, men en alkoholiker vil stadig drikke. Trangen til at drikke vil være større end frygten for at blive syg. Det ved behandlingscentrene og derfor arbejdes der både på at finde de bagvedliggende årsager til drikkeriet, men også på hvad der skal ske når behandlingen er slut og dagligdagen skal leves.

Ved at arbejde med årsagerne til at en person drikker, er det muligt at få den bearbejdet, så de er til at leve med og der lives også nye værktøjer til hvordan man kan håndtere problemer uden hjælp af alkohol. 

Det er også vigtigt at der arbejdes på hvad der skal ske når behandlingen er slut. Ofte består personens netværk af andre misbruger og de vil ofte forsøge at trække personen tilbage i gruppen. Derfor skal der findes et alternativ. Det kan være nødvendigt at flytte. Der skal også i nogle tilfælde skabes kontakt til familien og hvis det er muligt at hjælpe misbrugeren med at finde et nyt job. Det er vigtigt at den tid der tidligere blev brugt på misbruget bliver fuldt ud af noget nyt. Elles øges muligheden for tilbagefald.