Hvordan laver man vurdering af dødsbo?

19 November 2018
Anders Lundtang Hansen
Hvordan laver man vurdering af dødsbo?

Der er mange variable og faktorer, der spiller ind, når man skal opgøre værdien af de mange ting, store som små, fastmonterede som løsgenstande, der er i et dødsbo.

Man kan også være så uheldig, at kreditorer står og puster en som efterladt efter et dødsfald i nakken for at få afgjort, hvor meget der er af værdi i boet, som kan bruges til afbetaling af eventuel gæld, som afdøde havde akkumuleret.

Eller det kan også være, der er strid blandt arvingerne med, hvordan aktiverne skal fordeles, og dette kan kompliceres ved, at der måske ikke var udfærdiget et testamente fra den afdøde inden bortgang.

Den slags kan føre til uenigheder og stridigheder og blot gøre en sorgperiode endnu mere utålelig, fordi man udover det følelsesmæssige over at tab af måske et nærtstående familiemedlem eller en ven også skal forholde sig, hvad hver enkelt genstand i et dødsbo er værd.

Nogle instanser er måske interesseret i, at det hele har stor værdi, mens andre bare gerne vil have ordnet opgørelsen af dødsboet hurtigst muligt.

Det kan dog blive en langsommelig og træg omgang, hvis man skal have fageksperter ud for at vurdere hvert enkel møbel og nipsgenstand, som man måske så skal sætte til salg i aviser eller på nettet, eller også er man ligefrem ude i at prøve at sætte sagerne til salg via en auktion – online som i den fysiske verden.

Resultatet kan blive en besværlig proces, der blot øger savnet efter den afdøde.

En løsning kan være at få en samlet vurdering af dødsbo, hvor der bliver sat et hovedbeløb på alle genstandene i dødsboet sammenlagt, om det så er alt fra de store artefakter til de helt små remedier.

På den måde skal man hverken gå at kalkulere med et endeligt beløb over de samlede solgte genstande over en længere periode, men man kan få sat en pris med det samme og eventuelt få afhændet alt inventaret med det ad en omgang.