Bliv afvænnet i døgnbehandling på professionel misbrugscenter

02 September 2020
Astrid Pedersen

Her til lands udgør afhængighed af læge ordineret medicin et stigende sundhedsmæssigt problem i samfundet. Flere og flere bliver afhængige af receptpligtig medicin – og det er som oftest en afhængighed som kræver professionel behandling.

Hvorfor bliver man afhængig af receptpligtig medicin?

Der kan være mange grunde til at man udvikler en afhængighed af eksempelvis smertestillende eller angst dæmpende medicin.

Mange mennesker har en medfødt disposition for at udvikle et afhængigheds betinget misbrug – og disse vil selvfølgelig lettere kunne ”falde i” end andre. Men i princippet kan alle blive misbrugere hvis de rette forhold er til stede.

Har din læge for eksempel udskrevet medicin af typen opioid – for eksempel Tramadol, Oxycontin eller Fentanyl – i forbindelse med smerter efter en operation eller et traume, kan du risikere at oparbejde en afhængighed af medicinen. Ikke på grund af dennes smertelindrende egenskaber, men som følge af dens lette euforiserende og afslappende virkning.

Opioiderne blev udviklet som en afløser til de stærke opiater – for eksempel ren morfin – som før blev anvendt som smertestillende midler. Formålet var at skabe en medicin som var knap så vanedannende. Men faktisk har det vist sig at opioiderne er mindst lige så afhængigheds skabende – og at det er lige så svært at komme ud af et opioid misbrug som af et heroin misbrug.

De to typer afhængighed har faktisk rigtig mange fællestræk. Og du behøver ikke at være stiknarkoman for at have oparbejdet en farlig afhængighed.

Hvordan kommer jeg ud af et pillemisbrug?

Det er samtidig lige så farligt at prøve at kvitte den smertestillende medicin på egen hånd som det er for en narkoman at tage en kold tyrker. Abstinens symptomerne er faktisk næsten identiske. Derfor er det vigtigt at du får professionel hjælp til afgiftning i overvåget døgnbehandling inden afvænningen kan påbegyndes. Læs mere på behandlingscentersoebypark.dk